Geselecteerde filters
Filters wissenWoonplaats
Woonplaats
Projectfase
Koop of huur
Prijs
Huurprijs
Woonoppervlakte
Perceeloppervlakte
Nieuwbouw Gemeente Heerenveen
Er zijn geen projecten gevonden met je zoekopdracht. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe projecten in Gemeente Heerenveen
Heerenveen ( uitspraak (info / uitleg)) (Fries: It Hearrenfean ( uitspraak (info / uitleg))) is een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland. De gemeente Heerenveen telt 50.175 inwoners (per 1 april 2016, bron: CBS)*, waarvan ongeveer 29.000 in de hoofdplaats Heerenveen. In mei 2014 werd de 50.000e inwoner geregistreerd.
Van 1 januari 1812 tot 1 oktober 1816 bestond er eveneens een gemeente Heerenveen, bestaande uit Heerenveen, Terband en Het Meer[1]. In 1816 werden de grietenijen van voor 1812 hersteld. Hierbij is Heerenveen gesplitst naar Aengwirden en Schoterland.
De gemeente is in 1934 gevormd door fusie van de voormalige gemeenten Aengwirden, een deel van Schoterland en een deel van Haskerland. Deze gemeenten vormden in de plaats Heerenveen een driegemeentenpunt, wat reeds lange tijd een groot obstakel was.
Per 1 januari 2014 werd de gemeente Heerenveen opgeheven. Per 1 januari 2014 werd de nieuwe gemeente Heerenveen ingesteld, bestaande uit het grondgebied van de opgeheven gemeente Heerenveen, uitgebreid met de dorpen Nieuwebrug en Haskerdijken van de gemeente Skarsterlân en het zuidelijk deel van de per 1 januari 2014 opgeheven gemeente Boarnsterhim (Akkrum, Aldeboarn en Nes)[2]. De gemeente Heerenveen krijgt net iets minder dan 50.000 inwoners.
De gemeente Heerenveen telt zestien officiële kernen, waarvan de plaats Heerenveen verreweg de grootste is. De Nederlandse namen zijn de officiële, met uitzondering van Aldeboarn (Oldeboorn) en De Knipe (De Knijpe).[3]
Aantal inwoners per kerngebied * op 1 januari 2006:
Bron: CBS
Naast deze officiële kernen bevinden zich in de gemeente de volgende buurtschappen:
De gemeente Heerenveen heeft is tot 2012 voortdurend gegroeid. In 2013 was er voor het eerst sprake van een daling van de bevolking.
In 1934 werd Oenemastate gemeentehuis van Heerenveen en in 1952 werd dit Crackstate. In de jaren negentig volgde nieuwbouw, die verbonden werd met Crackstate. In 2007 werd het gemeentehuis verbouwd. Het publiekscentrum kreeg daarbij een ingang aan het Crackplein.
De gemeenteraad van Heerenveen bestaat uit 29 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1994:
Het college van burgemeester en wethouders van Heerenveen bestaat in de zittingsperiode van 2014-2018 uit een coalitie van PvdA, CDA en VVD. Deze partijen bezitten samen 16 van de 29 zetels in de gemeenteraad.
De burgemeester en wethouders zijn:
Tjeerd van der Zwan (PvdA) burgemeester. Portefeuilles: bestuurlijke zaken en publieke dienstverlening (programma één in dienstverlening); openbare orde en veiligheid; handhaving: beleid en regelgeving; communicatie; personeel en organisatie; ICT en bestuurlijke coördinatie en samenwerking (inclusief samenwerkingagenda).
Coby van der Laan (PvdA) wethouder. Portefeuilles: sociaal-economisch beleid, economische ontwikkeling, werkgelegenheid; acquisitie; recreatie en toerisme; WSW;WWB (Participatiewet); 3 O’s (overheid, onderwijs, ondernemers); Sportstad en Thialf.
Siebren Siebenga (VVD) wethouder. Portefeuilles: ruimtelijke ordening; vergunningverlening; verkeer en vervoer; bereikbaarheid (investeringsagenda, RSP), wonen; zorg voor zover gerelateerd aan wonen; (afval)water en landschap; duurzaamheid en energie; afval; plattelandsbeleid/Streekagenda Zuidoost Fryslân; coördinerend portefeuillehouder deregulering.
Hans Broekhuizen (CDA) wethouder. Portefeuilles: onderwijs, leerplicht, passend onderwijs; onderwijshuisvesting; jeugd, jeugdzorg ; (jeugd)gezondheid; CJG; cultuur(historie); coördinerend portefeuillehouder voor de 3 D’s, openbare ruimte, beheer; parkeren (betaald- en vergunning).
Jelle Zoetendal (PvdA) wethouder. Portefeuilles: financiën; welzijn, zorg; Leefbaarheid, meedoen; sport; accommodatiebeleid; grondbedrijf; grondzaken, beheer eigendommen; wijk- en dorpsvernieuwing.
De gemeente Heerenveen is sinds 2007 ook Millennium Gemeente. Dit wordt o.a. kenbaar gemaakt door borden aan de toegangswegen bij de gemeentegrens.
In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en oorlogsmonumenten, zie: